Podczas obchodów Światowego Dnia Zdrowia, tj. 7 kwietnia, odbyło się w internackiej bibliotece spotkanie dla maturzystów z Panią profesor Marleną Nelke-Redzimską (dietetykiem szkolnym).
W przygotowaniu i prowadzeniu spotkania pomagały również panie bibliotekarki: Pani profesor Małgorzata Zawadzka oraz Pani profesor Wioleta Łosińska. Przygotowały one miedzy innymi przykładowe stanowisko do nauki maturzysty oraz pożywny i zbilansowany poczęstunek dla uczestników.
Na zajęciach dowiedzieliśmy się o cudownych właściwościach owoców jagodowych (pobudzają jelita, poprawiają pracę mózgu, zapobiegają rozwijaniu się cukrzycy itp.). Następnie opowiedziano nam miedzy innymi o zaletach regularnego jedzenia pestek dyni oraz ryb. Na koniec podano nam kilka propozycji śniadań, a także opowiedziano o złym wpływie na organizm mocno przetworzonych produktów spożywczych. Po wypiciu wspólnie herbatki/kawki z imbirem i spróbowaniu kilku zdrowych przekąsek, zaproponowano nam zrobienie domowego guacamole, które, jak na pierwszy raz, wyszło nam całkiem smaczne i szybko zaczęło go ubywać.
Tekst i zdjęcia: Bożydar Knut